söndag 5 december 2010

Ishokki VS Fotboll

Som sportintresserad med dragning åt fotboll anser jag det nu dags att en gång för alla avgöra den ständiga frågan. Fotboll eller ishokki, vilken sport är att föredra? Svaret är förstås fotboll det begriper varenda någorlunda intelligent människa. Men för att hokkifolket (som ju uppenbarligen inte begriper) skall förstå skall jag här nedan ange ett antal skäl till varför fotboll är att föredra.

#1 Popularitet. Fotboll spelas över hela jorden, hokki spelas endast på norra halvklotet och bedöms vara ointressant i de flesta länder t.o.m. där man utöver sporten. Fråga bare en engelsman, dansk eller japan om deras favorit hokkispelare. Om de inte svarar Wayne Gretsky kommer svaret garanterat inte att bli någon av deras egna landslagshjältar.

#2 Bondesport. Som varandes hyfsat urban i alla fall under det senaste decenniet slår det mig att hokki är en sport främst omhuldad av bönder. I det här fallet gäller begreppet bonde alla som inte är bosatta i stockholms län. Innan diverse glesbygdsbor från Jööönkööping, Karlstaa, Göteborrrrrg, Lulé etc. tar illa upp skall ni noga betänka att detta är ironi och att de personer från ovan nämnda orter som går på hokki är snusiga, medelålders, kalaskulebehängda, småfulla bonläppar, som sagt ironi.

#3 Publiken. Gillar man att sitta still o käka korv och applådera försynt emellanåt då är hokki sporten. Fotboll kommer alltid att vara bättre på läktarplats. Även på Råsunda 31 oktober då pisset fryser innan det nått rännan och benen domnar i första kvarten. Bra att dom eldar på norra det värmer lite i alla fall!

#4 Sportpersonligheter. Fotboll = Diego Armando Maradona = Skandaler, knark, castro, maffia, brudar.
                                     Hokki = Wayne Gretsky = Hellylle kanadik som inte ens har humor.

Vad vill man läsa om? En kanadensisk svärmorsdröm eller en bindgalen argentinare som har gudastatus inte bara i Argentina och Neapel.

#5 Lagnamn. Eftersom hokki har hämtat sin själ från Nordamerika (interna namnet för hokkifolket är transatlanten eller transatlantisk. De kan säga att en spelare är transatlantisk i sitt spelsätt, säg att han spelar som en amerikan eller kanadensare!) är det förståeligt att lagen vill härma sina förebilder. Amerikanska och kanadeniska lag tar alltid hjälp av någon form av andranamn. T. ex. Hurricanes, Senators eller Penguins. Min personliga favorit är faktiskt två olika Red respektive White Sox från Boston och Chicago. Dock är det en helt annan sport men namnet är skönt. Karlstads rödstrumpor kanske. Tillbaka till namnet vad fan ska man säga... Malmö Redhawks, Frölunda Indians, Brynäs Tigers, Färjestad Wolves... Bedrövligt! Sådant där trams återfinns inte inom fotbollen.

#6 Sporten. Helt skyddsbeklädd med stålskenor under fötterna på en frusen yta inomhus i händerna en lång klubba som används för att slå till en stenhård gummitrissa så att den hamnar i en målbur som vaktas av en kille med ännu mer skydd (löjligt mycket faktiskt). Allt som händer sker i ett ohyggligt tempo och för att orka så får man byta hela tiden till priset av att lagen innehåller en hel hög med spelare som egentligen bara finns med för att dom duktiga skall få vila.

Att jämföras med eleganterna på det gröna balgolvet som behagfullt använder hela sin kropp (förutom armar och händer) som instrument i sin iver att överlista sina motståndare. Det kan räcka med ett riktigt, riktigt bra anfall eller en riktigt snygg tackling för att man skall ha haft full behållning av sina 90-95 minuter.

Ett anfall; att jämföras med  42-38 i skottstatistik. Fotboll är balett, hokki är plöjning. Fotboll är konst, hokki är annandagsrean. Fotboll är kärlek, hokki är korvkön kvart över 5.


Känner ni värmen från eldgruppen!

1 kommentar: